Ekonomi

ABD, tepkiler üzerine G7’nin Rus elması yasağını yeniden gözden geçiriyor

Amerika Birleşik Devletleri, başlangıçta Yedi Grup (G7) büyük demokrasi tarafından kabul edilen Rus elmaslarına yönelik yasak önerisinin en katı yönlerini yeniden gözden geçiriyor. Bu yeniden değerlendirme Afrika ülkeleri, Hintli mücevher cilacıları ve New Yorklu kuyumcular tarafından dile getirilen endişelere yanıt olarak geldi. Ukrayna’daki çatışmayı destekleyen Rus gelir kaynaklarını hedef almak üzere tasarlanan daha geniş bir paketin parçası olan yaptırımlar sektörün muhalefetiyle karşılaştı.

Rus devlet madencisi Alrosa’nın 2023 sonuçlarına göre yaklaşık 3,5 milyar dolar olan elmas satışlarından Kremlin’in savaş fonlarını azaltmayı amaçlayan G7 yaptırımları, ithalatçıların Mart ayından itibaren elmaslarının Rusya’dan temin edilmediğini kendi kendilerine belgelemelerini öngörüyordu. Rus mücevherlerinin doğrudan ithalatı Ocak ayında zaten yasaklanmıştı. Avrupa Birliği, Eylül ayından itibaren 0,5 karat ve üzeri elmasların Belçika’nın Antwerp kentinde blok zinciri teknolojisi kullanılarak izlenebilirlik açısından sertifikalandırılması zorunluluğunu uygulamaya koyacak.

Ancak bu izlenebilirlik önlemlerinin uygulanması dirençle karşılaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kontrollere odaklanan G7 çalışma gruplarına aktif katılımdan geri adım attığı bildirildi. Kaynaklara göre, ABD’nin önlemlerin uygulanabilirliği ve Afrika, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ortaklar ve yerel endüstri üzerindeki etkileri konusundaki endişelerini dile getirmesiyle, izlenebilirliğin uygulanmasına ilişkin tartışmalar yavaşladı.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD’nin G7 ile çalışma kararlılığını sürdürürken, çeşitli paydaşların çıkarlarını gözeten ve yaptırımların uygulanabilirliğini koruyan bir denge bulmaya çalıştığını vurguladı. Yetkili, 1 Eylül’e kadar bir izlenebilirlik mekanizmasının hayata geçirilmesi taahhüdünün, G7 liderlerinin Aralık ayında yaptıkları açıklamadaki dile göre ABD’ye değil AB’ye özgü olduğunu açıkladı.

Antwerp’te merkezi bir sertifikasyon noktası kurulması yönündeki girişim Angola, Botsvana ve Namibya devlet başkanları tarafından eleştirildi ve bu ülkelerin başkanları böyle bir zorunluluğun adil olmayacağını ve gelirlerini olumsuz etkileyebileceğini savundu. Bu ülkeler birlikte küresel elmas üretiminin %30’unu temsil etmektedir.

Yasağın aşamalı olarak uygulanması, Rus elmaslarının büyük şehirlerdeki pazarlara girmesine izin verebilecek potansiyel boşluklarla ilgili endişeleri artırdı. Yaptırımları savunanlar, ABD’nin tam katılımı olmadan, G7 elmas mücevher pazarının yarısını ABD’nin oluşturduğu göz önüne alındığında, yasağın etkili olmayacağını savunuyor.

Anglo American’ın (JO:AGLJ) bir birimi olan De Beers ve dünyanın en büyük elmas takı perakendecisi Signet gibi büyük oyuncuların da dahil olduğu elmas endüstrisi, yasağa karşı lobi faaliyetlerinde bulundu. Yaptırımların kötü tasarlandığını, bürokrasinin artmasına yol açacağını ve fiyatların yükselmesine neden olabileceğini iddia ediyorlar. De Beers, yasadışı Rus elmaslarının tedarik zincirine girme potansiyelinin daha da arttığını öne sürerek, ülkelerin elmasların kaynağında menşeini belgelendirmesini savunuyor.

Belçika’da, aralarında Fransız lüks grupları LVMH (EPA:PRTP) ve Kering’in yanı sıra İsviçreli Richemont’un da bulunduğu yaklaşık 20 elmas alıcısının katılımıyla Antwerp’te bir pilot izleme programı yürütülüyor. LVMH, Tiffany & Co (NYSE:TIF) markasının programın bir parçası olduğunu doğruladı. Kering ve Richemont yorum yapmadı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Antwerp’in standartlarını karşılamaları halinde ilave sertifikasyon merkezlerinin kurulmasına açık olduklarını ifade etti. Yeni sistemlerin uygulanmasının başlangıçta zorluklara yol açabileceğini kabul etti ancak değişime uyum sağlamanın önemine dikkat çekti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu