Teknoloji

Büyük depremler hep geceleri mi olur?

Depremle ilgili birçok farklı söylenti var. Eski insanlar depremlerin nedeni olarak Dünya’yı taşıyan tanrılar, öküzler veya ağaç parçaları gibi birçok farklı şeyi düşünseler de, modern bilim yüzyıllar boyunca ortaya çıkan birçok niyet ve iddiaya cevap verebilir.

California Eyalet Üniversitesi de web sitesinde depremlerle ilgili bazı soruları yanıtladı. Üniversitenin internet sitesinde yer alan sorular ve cevaplar şöyle:

İddia: Depremler “deprem havası” sırasında meydana gelir

“Depremlerin sıcak ve kuru havalarda meydana geldiğine dair yaygın bir yanılgı, eski Yunanlılara kadar uzanır. Depremler yerin kilometrelerce altında meydana gelir ve herhangi bir zamanda, herhangi bir havada meydana gelebilir.

İddia: Büyük depremler gece ve sabahın erken saatlerinde meydana geliyor

“Örneğin, depremlerin havayı umursamaması gibi onlar da zamanı pek umursamıyorlar. 1940 Imperial Valley sarsıntısı 21:36’da, 1989 Loma Prieta depremi 17:02’de meydana geldi. Zamanı ölümsüzleştiren insanlar ve hava durumu efsaneleri genellikle modele uyan ve uymayan sarsıntıları hatırlar.

Not:

California Eyalet Üniversitesi yukarıdaki yorumu yapmaktadır. Türkiye’deki büyük depremlere baktığımızda bir kısmının gece, bir kısmının da gündüz meydana geldiğini görüyoruz.

  • Türkiye’de son dönemde yaşanan depremlere baktığımızda Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğündeki deprem saat 04.17’de, Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki deprem ise 13.24’te meydana geldi.

  • 23 Ekim 2011 tarihinde saat 13:41’de 7.2 büyüklüğündeki Van depremi meydana geldi.

  • 17 Ağustos 1999’daki 7,4 büyüklüğündeki Gölcük Sarsıntısı, saat 03.02’de meydana geldi.

  • 12 Kasım 1999’da Düzce’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin saati 18:57 idi.

İddia: Yer yarılabilir ve insanları yutabilir

Bu sahneyi muhtemelen kitaplarda, filmlerde ve dizilerde görmüşsünüzdür. Ancak gerçek bundan biraz farklı. Bir fay hattı açılırsa rastgele bir sürtüşme olmaz. Sürtünme olmadığı için titreşim de olmazdı. Ancak depremler, insanların, arabaların ve benzerlerinin düşebileceği açık çatlaklar dahil olmak üzere çökmelere ve diğer zemin deformasyonlarına neden olabilir. Ancak bu açıklıklar bir insanı yutacak kadar derin olamaz.

İddia: Deprem anında en güvenli yer kapı altıdır.

“Bu, kerpiç bir evde yaşıyorsanız geçerlidir. Modern bir yapıda kapı binanın geri kalanından daha güçlü değildir. Aslında, kapının çılgınca sallanması veya insanların geçmeye çalışması gibi diğer nedenlerle bir kapı eşiğinde dururken yaralanma olasılığınız daha yüksektir. Kapalı bir alandaysanız, masanın veya sıranın altına girmek daha iyi bir seçenek olacaktır.

İddia: Küçük sarsıntılar büyük sarsıntıları engeller

“Depremlerin büyüklüğünü gösteren her büyüklük seviyesi, çıktı gücünün yaklaşık 30 katını temsil eder. 4 büyüklüğünde bir depremin açığa çıkardığı güce eşit olmak için, 30 tane 3 büyüklüğünde ve 5 büyüklüğünde sarsıntı, 900 3 büyüklüğünde sarsıntının saldığı güce eşit olacaktır. ve tek büyüklükteki sarsıntılar. “9 büyüklüğündeki bir sarsıntının serbest bıraktığı güce eşit olmak için 729 milyar 3 büyüklüğünde deprem gerekiyor. Dolayısıyla küçük bir deprem fay hattındaki gerilimi geçici olarak azaltsa da büyük bir sarsıntının oluşmasını engellemez.”

İddia: Depremler sıklaşıyor

“Araştırmalar, 7.0 büyüklüğündeki veya daha büyük sarsıntıların yüzyıl boyunca oldukça sabit kaldığını ve hatta son yıllarda azaldığını gösteriyor. Bununla birlikte, önceki yıllarda tespit edilemeyen birçok depremin yerini tespit edebilen daha fazla sismolojik merkez ve araç olduğundan, daha fazla deprem meydana geldiği varsayılmaktadır. görünebilir”

İddia: Deprem anında yapabileceğimiz bir şey yok

“Depremlerin olmasını engelleyemeyeceğimiz doğru. Ama bu hiçbir şey yapamayacağımız anlamına gelmez. Deprem olasılığına karşı hazırlıklı olmak için yapabileceğimiz birçok farklı şey var. Beyin sarsıntısı çantası (gıda) hazırlayabiliriz. , su, el feneri vb.) “tut tut” tatbikatları yapabilir ve bir beyin sarsıntısı planı geliştirebilirsiniz (örneğin, deprem olduğunda bir arada değilseniz aile üyelerinizle nerede buluşacağınızı belirlemek)”

haber-armutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu