Haber

DME: Yaz döneminde yaşanan aşırı doğa olayları kuzey yarımkürede sağlık ve çevreye büyük zarar verdi

WMO’nun yayınladığı raporda, son dönemde dünya çapında iklim değişikliğinin neden olduğu birçok doğa olayına yer verildi.

Rapora göre, denizlerdeki sıcak hava dalgaları okyanusun geniş alanlarını etkilediğinden, Temmuz ayının kaydedilen en sıcak ay olması bekleniyor.

Yaz aylarında etkili olan şiddetli sıcaklar ve şiddetli yağışlar kuzey yarım kürenin büyük bir bölümünde etkili olurken, çok iklimsel bu olaylar insan ve çevre sağlığına büyük zararlar verdi.

Orman yangınları Cezayir, Yunanistan, İtalyaVe ispanyaiçermek Kanadave Akdeniz’in bazı bölgelerinde yıkıma, onlarca can kaybına ve binlerce insanın zorla tahliyesine neden oluyor.

Kanada, milyonlarca insanın hava kalitesini bozan Kuzey Amerika’daki en şiddetli orman yangını dönemini yaşarken, bu ülkenin kuzeyinde yangınlar devam ediyor.

AB Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi’CAMS’a göre, Temmuz ayı itibariyle Kanada’da bu yıl şimdiye kadar orman yangınlarından kaynaklanan karbon emisyonları, bu yıl şimdiye kadar tahmin edilen, bir önceki yılın toplamının iki katından fazlaydı.

CAMS, Temmuz ayının ikinci yarısında Yunanistan ve Doğu Akdeniz’deki orman yangınlarının yoğunluğunda ve emisyonlarında önemli bir artış kaydetti.

Temmuz ayında yeni bir ” ulusal günlük sıcaklık kaydı“Kırılırken, ağustos ayının başında ülke rekor yağışlarla sarsıldı.

Temmuz ayında dünya genelinde birçok yeni sıcaklık rekoru kırılırken, Ağustos ayının başında Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde kış sıcakları dalgası görüldü.

Akdeniz ve Florida kıyılarında deniz yüzeyi sıcaklıklarında yeni rekorlar kırılırken, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, uydu kayıtlarının başladığı 1985’ten bu yana Florida’da devam eden ısı gerilimlerinin daha önce bu yükseklikte olmadığını açıkladı.

Raporda görüşlerine yer verilen DTÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas, ısınan iklimimizde giderek yaygınlaşan hava koşullarının insan sağlığı, ekosistemler, ekonomi, tarım, elektrik ve su kaynakları üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çekti.

taalas, “(Aşırı olaylar) Bu, sera gazı emisyonlarını olabildiğince hızlı ve keskin bir şekilde azaltmanın artan aciliyetinin altını çiziyor.”ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu